25 km Vandrerute ved Ringsted i skøn natur, 1/2 del Høm mølle – Roskildevej

Haraldsted sø Ved Ringsted

Vandrerute på et borgerinitiativ

Vi mennesker er til tider ret underlige. Vi drager ud for at opleve det unikke eller anderledes i jagten på de gode oplevelser. I samme hug glemmer og overser vi hvad der lige om hjørnet. Årsagerne kan være mange, men to af dem er jo nok, at enten er vi uinteresseret eller ved vi ganske enkelt ikke. Det er faktisk synd, for ofte så ligger der den ene skattekiste efter den anden for fødder af os.

Ved Ringsted ligger der en af dem jeg selv for først for nyligt blev opmærksom på. Stien er forholdsvis ny og udspringer fra et borgerinitiativ.  Projektet fik ben af gå på, og i et Sammenarbejde imellem Ringsted Kommune og med økonomisk støtte fra LAG Ringsted, Nordea-fonden og fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formål lykkes projektet. Stiens længde er på godt og vel 25 KM. Vandreruten “oplevelsesstien blev en realitet.

For nogle kan 25 km virke som en stor mundfuld. Heldigvis er Stier som elefanter. De fleste kan spises i bider. Der er mange muligheder for at forkorte ruten alt efter behov og temperament. Især hvis du er den type der vil have det hele med, for så tager det mere end de 7 timer en god ven og jeg var om at tilbagelægge ruten ved det første besøg. For Ruten byder på stort som småt inde for natur og historie og ”desværre” ligger ikke alle de interessante steder på ruten. Så den nysgerrige skal afvige fra selve Oplevelsesstien for at kunne se flere af de seværdige steder. Her i bloggen deler jeg turen op i tre hovedetaper fordelt på to dele. Før, ved og efter Haraldsted sø. Alle tre kan med fordel tilbagelægges på hvert for sig eller på en gang. Igen det er fuldstændig op til en selv.

Fra Høm Mølle til Haraldsted sø

Ruten starter i Ringsted syd ved Høm Møllevej og allerede her kommer det første sted der bør besøges. Et stenkast og lille afvigelse fra ruten, ligger Høm Mølle som blev bygget tilbage i ca. 1530, hvor bønder fra oplandet igennem tiden er kommet for at få malet deres korn. Sådan et sted er naturligvis forbundet med en del historier. Den klassiske med at Mølleren snyd bønderne er en af dem. Mere om det ved en af opdateringerne. Den stoppede med at virke som mølle i 1947. I dag kan den bl.a. den lille smukke isfugl spottes her. 

Naturen skaber sin egen kunst og skulpturer

Allerede efter få minutter åbner naturen op for sine herligheder og skaber det ene kunstværk efter det andet. Næsten Hele vejen til Haraldsted sø snor og bugter Stien sig igennem et landskab med Åren på ens venstre hånd. PÅ højre hånd er der for det meste græsarealer. Det kommer stiens gæster til stor glæde, at det på et tidspunkt blev besluttet, at lade større dele af åens randområder gå i mose.

Dette har været med til at skabe en smuk rejse. For her er blomster i et væld, selv her sidst på sommeren. Glæder mig allerede til, at går turen igen til og næste sommeren.

Stemningsbillede fra Oplevelsesstien
Stemningsbilleder fra Oplevelsesstien
Stemningsbilleder fra Oplevelsesstien
Så du ikke fare vild

Info.: Som en lille god servicemeddelelse er det god stil at nævne de to steder, hvor du kan gå forkert. Egentlig komme man blot ud på en mindre omvej eller risikere at gå i ring. No big deal de fleste vil nok overleve, men kan være et lille irritationsmoment.

Ringsted ro og sejlklub, Foto Erik Freyberg

Inden etape to, kan der ved roklubben holdes en velfortjent pause på de opsatte bord og bænke der står som det sidste inden dæmningen passeres.

Stemningsbilleder fra Oplevelsesstien
Stemningsbilleder fra Oplevelsesstien, Foto Erik Freyberg

Langs Haraldsted sø

Min følgesvend på turen havde i den halve time op til vi ankom til anden etape rost stykket langs Haraldsted sø. Så mine forventninger havde tårnet sig op. Han fik ret.

Værd at vide.: Haraldsted sø blev i 60’erne ved bygningen af en dæmning delt i to. Haraldsted sø skulle nu til at leverer vand til København. Hvilket den gør den dag i dag.
 Den lille sø der nu blev dannet efter dæmningen, blev kaldet for Tivolisøen. Ingen ved vist rigtigt hvorfor.
Ved tivolisøen ligger godt gemt resterne af borgen – voldstedet Gørrildsborg og her havde stedets herre magten og overblikket over området imellem søerne Haraldsted og Gyrstinge som primært bestod af mose, eng og våde områder.

Haraldsted Sø, Foto Erik Freyberg

Naturen er alle steder. Igennem adskillige låger foresætter stien med at sno og bugte sig igennem landskabet. I det ene øjeblik en eng det næste tæt skov og buske, et tredje høje træer, med det ene kunstfærdige forvredet træ efter det andet. Dyreliv er her også i form af får og kvæg der bliver brugt til  naturpleje og det kommer nok ikke som en overraskelse for mange at der også er et væld af fugle. Du kan også være heldig, og få øje på det lille rødegern. Vi var så heldig at støde på hele to på denne tur. Det var næsten hele turen værd.

Dyr ved Haraldsted sø
Dyr set på turen, Foto Erik Freyberg
Et rødegern ved Haraldsted Sø, Foto Erik Freyberg

Ca. midt på ruten dukker der en smuk bebyggelse op. Det er Traktørstedet i Vangeskov. Skoven er kendt for de specielle krogede træer der er på denne lokation.  Igennem tiden har der været mange forklaringer på, at skoven ser sådan ud. Nogle nævner Skovnisser som årsagen, andre at det var himlens straf for mordet på Fyrste Knud Lavard, som blev dræbt ikke så langt derfra. I virkeligheden skyldes det  en sygdom. MEN det behøver man jo ikke at fortælle nogen. Desværre har Traktørsted kun åbent ved særlige lejligheder. Det ville med garanti være et populært sted at besøge.

Traktørstedet ved vangeskov
Traktørstedet ved Vangeskov, Foto Erik Freyberg
Balancestien
På vej fra Traktørstedet kan du prøve kræfter med den balancesti der er anlagt. PÅ den kommer du tilbage på Oplevelsesstien. Foto Erik Freyberg


Historien om ridebanen og hovedløse riddere. Ikke langt fra slutningen af denne etape kommer der på venstre hånd noget der ligner en del af det naturlige landskab. Der er dog tale om resterne af hvad der formodes af være en gammel jernalderborg. Borgen har målt 50 gange 80 meter med næsten 5 meter høje volde. Herfra, har der været et godt udsyn over søen og vadestedet Værkevad. Sagnet fortæller at der her på stedet er set spøgelsesriddere på heste der spyede ild ud af næseborene.

Hvis der er en ting hele ruten skal have ros for, så er det stiens størrelse. Det er meget få steder at den er reduceret til et cykelspor. Det meste af vejen er der gjort en del ud af at gøre ruten tilgængelig og let at betræde.

Stier ved Haraldsted sø
Stien ved Haraldsted sø, Foto Erik Freyberg
Stier ved Haraldsted sø
Stien ved Haraldsted sø, Foto Erik Freyberg

Her slutter første del, Håber du nød turen. Anden del kan du læse om her

Til slut kan jeg anbefale, hvis du er interesseret i at vide mere, så kan appen ”oplevelsesstien” downloades her .

Person beskrivelse af erik freyberg
Lidt om mig og Gourmetdude.dk