Unikke Nyord 2/2 – Handelslivet på Nyord

Noorbo handlen Nyord

Har du ikke læst første del endnu Om Nyord, så kan du finde den her.

Hvis man som første gangs besøgende ikke tror, at der andet end gamle gårde og huse at se på. Så tager man fejl. For sørme om der ikke er Cafe Noorbo handlen, et galleri, en en nano kiosk, Lolles gård, et væld af små vejboder. Det er naturligvis ikke Illum eller Strøget, men overraskende mange muligheder.

Gadenavne på Nyord
Gadenavne på Nyord, Foto Erik Freyberg

Noorbo handlen

Noorbo Handlen Nyord

Så er der naturligvis Noorbo Handlen, som ligger små 100 meter fra, hvor gæsterne pænt må parker deres køretøjer og forsætte til fods. Hvis sulten har meldt sin ankomst eller eksempelvis er til whisky, så er man landet det helt rigtige sted. For udover servering af såvel lækre brunch og frokostplatter, så er Noorbo i den grad leverings dygtig i whisky. Minimum 48 sær aftapninger, plus det løse kan de byde på. De har så meget, at de også har en stand i Torvehallerne ved Nørreport station.

Er det sulten efter is, så er Noorbo også stedet

Noorbohandlen Nyord
Noorbo handlen set inde fra. Foto Erik Freyberg

Galleri Runas

Lige efter Noorbo Handlen forgrener gaden sig. Vi skal ned af den til venstre, hvor Galleriet RUNAS kan besøges. Udenfor galleriet møder en flok røde æglæggere der kagler om kap og gør sig enorme anstrengelser på, at nå så meget græs og andet spiseligt uden for deres indhegning. Resten af flokken ligger i skyggen af en stor busk og napper et tiltrængt støvbad.

Inde i galleriet byder på alt fra glaskunst, glassmykker lavet af den kvindelige part af galleriet, imens er malerierne mandens værk. Havde jeg stuen til det, kunne jeg godt være fristet til at købe et par af de store malerier. Udover egen produktion, så er galleriet fyldt op med andres kunstneres håndværk i form af lertøj, små skulpturer, enkelte lamper, tøj, flere billeder bare for at nævne nogle af kategorierne.


Lolles gård

Turen kan forsætte i den lille gade der skråner en smule nedad.Nede i bunden, forgrener den sig endnu engang. Lidt oppe til venstre ligger Lolles gård. Lolles gård, at det er sådan et sted, hvor man faktisk får et reelt stykke lagkage og ikke bare en skive sammen med en lille bund sjat kaffe. Det er tydeligt at vi er langt ude på landet. Lolles gård er lige som Noor Handlen leveringsdygtigt i lækre frokostplatter, dejlige desserter. Dog slår de ikke min egen gammeldav’s æblekage. Men tæt på. Når vejret er til det, kan maden  nydes ude i den trekantet forhave i skyggen af sommerfuglebuske og et stort kastanjetræ. Skulle vejret være imod en, så kan maden indtages inde i den gamle serverings stue. Her træder gæsten ind i en tidslomme. Gammelt tapet på væggene og oppe langs loftet hænger gamle blå juleplatter fra Bing & Grøndal.

De mange boders land

Figner

Hvis der er noget Nyord, er rigt på udover en skønne natur, så er det et utal af små boder. Er man den heldige, som kommer lige den rigtige dag. så er det muligt at købe friske figner. Dansk produceret figner fra Nyord. Jeg har heldigvis været den heldige en enkelt gang. I boderne kan der købes malede sten, karklude, filtdukker, billeder, gammelt legetøj og alt muligt andet. Meget klassik for den slags.

Vej og gade boder er som Tom Hanks i Forrest Gump sagde som en æske chokolade, man ved aldrig hvad det er man får.

Boder på Nyord
ET lille udkast af de mange vejboder, der er på Nyord, Foto Erik Freyberg

Nyord kiosk/købmand

Kiosken her indeholder mere non food end madvare.

Kiosken på Nyord
Nyords nano kiosk, Foto Erik Freyberg

Så er det til gengæld også slut med shoppingmulighederne på Nyord. Det skulle lige være at du vil overnatte på øen. Så findes der også en B&B på øen og et shelter ved havnen.

Rigtig god fornøjelse. Måske vi en dag støder på hinanden på Nyord. You never Know.
Hvis vi gør, så kom og hils på.

Med kærlig hilsen

Erik Freyberg