
Nyord, hvor tiden går langsomt
Imellem Møn og Sjællands sydøstlige del ligger øen Nyord, som med sine 35 faste beboere på papiret ikke ser ud af ret meget. For stykket frem til øen synes ikke ikke af ret meget. Følelsen af at kragerne er vendt om, melder sig hurtigt ved det første besøg. Men det kunne ikke være mere forkert. Især i sommerhalvåret bliver man taget godt imod allerede en km eller to der fra. For vejen frem til den lille bro længere fremme, er tæt omsluttet af træer. Det føles som om man kører i grøn tunnel, hvor kun en stribe blå himmel slipper igennem træernes grønne dække. Føles næsten som et godt kram eller at du tager et bad i skoven (et skovbad meget trendy i nogle kredse)
For at komme over på Nyord kan det ske, at man skal holde tilbage ved den eneste ting der minder om en by. Lysreguleringen ved den godt og vel 50 år gammel bro med kun en kørebane kan vise rødt. For Broen som forbinder Møn og Nyord er flittigt brugt, især i sommerhalvåret.

OBS.
En vigtig ting. Skulle du falde over en stavefejl, så skyldes det ganske enkelt, at jeg er en smule ordblind. Jeg elsker at skrive og vil ikke lade det holde mig tilbage.
Gode råd er altid velkommen i min indbakke.
Med mange kærlige hilsner
Erik Freyberg
Efter broen er passeret er der godt og vel et par km ind til Landsbyen der har samme navn som øen. Landskabet på vej ind, er domineret af den store strandeng, som udgør et stort græsningsareal for en del kreaturer. Her er det muligt at stoppe op og benytte det udkigstårn der er placeret på højre side på vej ind.
Det kan anbefales at bruge lidt tid her. For allerede her kommer man automatisk ned i gear.
Ved ankomsten til byen mødes gæsterne af et skilt der allerede gør turen en smule anderledes end langt de fleste andre steder. For kun dem der bor der må køre med deres bil derinde. Gæsterne må pænt benytte den Parkeringsplads der er anlagt i udkanten af byen, som ikke sjældent i sommerperioden er fuldt godt op.
Der skal ikke tilbagelægges ret mange meter før stemningen og øens sjæl fuldender det kram, som træernes grønne dækker lige inden broen lagde an til. For som en blød pude og dyne tager Nyords natur og atmosfære gæsten i sin favn. For her får naturen lov til at fylde. Det vil du som gæst hurtig give mig ret i. Bliver noget stående for længe, så hapser naturen den besøgende til sig, stille og roligt i en lydkulissen af en let summen af stilhed.

Naturen får lov til at fylder her
Jeg er selv født og opvokset på landet i skønne naturomgivelser. Men en ting slog mig ved mit første besøg på Nyord. Damn der er fuglesang og natur for alle pengene og det er som om naturen tager det tilbage som mennesket glemmer et øjeblik. Hvor er min cykel? (se billedet)

Undervejs rundt i landsbyen passeres den gamle købmand, hvor indholdet i den sidste appelsinvand i vinduet for længst er synket til bunds og ligner et koncentrat. Det er som om, at købmand bare forlod butikken og lod tingene stå der i vinduet. Skiltene ude på væggen er stadigvæk intakte. Tiden har åbenbart besluttet sig at holde pause lige præcis her. Den samme følelse kan komme til en når de gamle 4 længet gårde passeres. De gamle møddings pladser er bevaret, og mark sten udgør gangbelægningerne. Her er det ikke købmanden man forventer der kommer ud, men en bonde karl der flirte med malkepige der er på vej ud for at malke køerne på den store strandeng. Samtidigt med at Poul Richard synger ”Er du dus med himlens fugle”. What’s not to like.

Nede ved den lille havn, som ligner de fleste andre små havne rundt om i Danmark, leves og nydes livet i slæbegearet af såvel gæster som af de lokale. Hast er lastværk, kunne der godt stå på en væg uden, at det ville komme bag på en. Som en lille service oplysning, så er det her det offentlige das ligger. Havnen er dog hurtig overstået, hvis man leder efter noget totalt unikt. Små havne er hvad små havne altid har været. Mega hyggelige og forholdsvis hurtig overstået. Men øens forstærkede ro er også nærværende her og udsigten over vandet, samt bademuligheden fra en lille badebro tæt ved, gør det oplagt at nyde en medbragt frokost her.


Fra havnen kan gæster vælger at benytte stien, som fører en langs vandet vest om på øen med udsigt til den sydøstlige hjørne af Sjælland. Mønbroen kan ses i baggrunden. Eller turen kan forsætte af de små gader der fører en tilbage til udgangspunktet. Men inden da er det næsten en most lige at benytte en 5 minutter på at besøge den førnævnte 8 kantet kirke. Et meget usædvanlig design for en kirke, men det gør det absolut ikke uværdigt at se på. Uden for kirker er den lille kirkeklokken placeres på et stativ af store sort malet træstolper.

Uden for kirken er der skilte der fortæller retningen til den lille købmand på øen hvor der kan købes et begrænset mængde tørvarer, rigelige mængder drikkevare og is, samt en masse garn og andre sjove påfund.
Ved den lille købmand er der endnu en sti der fører ud på de marker der omslutter landsbyen fra 3 sider. Her ude på marken er det umuligt at undgå at øjnene fanger en lille rød murstens bygning. Det lille hus som på afstand mere minder om et gammeldavs das, har været et læskur for øens mange lodser igennem tiden. Disse lodser har hjulpet mange skibe med fragt og gods fra bl.a. Tyskland op til København. igennem det vanskelige farvand der er imellem øen og Sjælland.

Foto Erik Freyberg


Foto Erik Freyberg
Nyord byder også på andet cafeer, kunst og andre spændende ting.
Dem kan du læse om i anden del lige her Læs del 2/2
Nyord er et besøg værd
Her fra dette punkt er det tydeligt, at Nyord er et populært udflugt sted. For en lind strøm af biler kan ses på vej ind og ud fra byen. Der forstår man godt når man har besøgt stede første gang.
Hvis nogle får lyst til at spørger mig, hvorfor jeg hvert år vender tilbage til lige dette sted. Så kan jeg ikke forklare det. Jeg skal bare til Nyord minimum en gang om året. Helst i starten af August.
Nyord skal med andre ord opleves.
Som en sidste bemærkning, skal det nævnes, at det er muligt at overnatte og sådan en har jeg endnu til gode, og når det er sket, så kommer der en supplerende blog. Øen har både B&B og et shelter ved havnen. Det er også muligt at komme øen rundt via stierne der er etableret.
Opdatering følger…

